Dengan Buku, Luaskan Mindamu

Rasulullah pernah berkata: "Manusia itu diumpamakan seperti unta. Daripada 100 ekor unta, belum tentu ada seekor yang dapat dijadikan tunggangan". Tidak ada yang lebih baik dari 1000 perkara, melainkan manusia. Biar pun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia jangan pernah padamkan.

1.

Kiraan Pelawat

Blog Followers

3.

Salam semua. Kali ni nak kongsi satu gambar pulak. Gambar bendera Norway, dan jikalau anda perasan, bendera Norway ada tersirat bendera 5 negara lain!



Sekadar kebetulan....
Salam, Syed Azharul

Salam semua. Kali ini saya dapat satu artikel yang menarik mengenai hubungan Malaysia Indonesia. Apa akan jadi kepada Indonesia jika....



mereka serang Malaysia?








There are some interesting analysis of military observer’s University of Indonesia, Andy Wijayanto, about the possibility of open war between Indonesia and Malaysia in the conflict area Ambalat Block Waters. When Jakarta declared open war with our neighbors, President Susilo Bambang Yudhoyono should take into account the state alliance that will support these neighbor countries in the confrontation.

Andy revealed, Malaysia has a system of defensive alliance with England, Australia, Singapore and New Zealand. The alliance called the Five Power Defense Agreement (FPDA). One of the FPDA countries agreement is a clause that an attack on one member state is also an attack against another member state.

“Malaysia just request clause to be activated. If agreed, it means Indonesia must be prepared to fight also with the UK, Australia, Singapore and New Zealand which have a fighting force far more powerful and sophisticated,” he explained after a discussion of the draft Defence and Security.

From the official website of the British High Commission, Kuala Lumpur, it is known that the FPDA was established in 1971 as a consulting agency and the anticipation of an attack on Singapore and Malaysia. When 30-year commemoration FPDA in November 2001, the five member states agreed to establish a long-term cooperation. One of them, agreements to support each other if any of its member countries that attacked another country. This year, the FPDA to focus his review on maritime security. With that focus, the possibility of four other countries to support Malaysia in the confrontation with Indonesia to be bigger.

Not only that. If in our country will face a confrontation with the British, the country will very likely ask for an article five of NATO (North Atlantic Treaty Organization) enabled. Articles similar to NATO’s five FPDA treaty clause that essentially said that the attack suffered by one member state is considered as an attack on other member states and must be faced together. Therefore, could widen the confrontation with Malaysia and Indonesia must make a deal with NATO member countries.

“So, the effect will be successive. That is what must be considered carefully by the President of SBY before the declaration of confrontation with Malaysia. People must understand this is not so dark eyes urging war with Malaysia,” said Andy.

This is the comparison between

Salam semua. Lama tak update. Ok kali ini saya hendak berkongsi satu artikel dari forum Cari. Artikel menarik ini disumbangkan oleh Uneks dari forum Cari. Maka 101% kredit diberikan kepada forumer Uneks.


Betapa jahilnya kalau ada yang kata....

"Penjajah dah rompak harte bende tanah Melayu and bawak balik negara dorang... jom ambik balik!!"



Either dorang ignorant, or just mere a kedaikopi talk boosting stories how penjajah stole our treasures... but the contrary fact that NONE of them slip our fingers.... and the treasures remains here in Tanah Melayu, claimed by the sea

.  
Ade 2 famous kases, none of each konnection ever mention by our historian, similar... tapi beza jarak 300tahun from each other.. cerita kapal "Flor De La Mar" kepunyaan penjajah Melaka Albuquerque dan kapal "The Fame" kepunyaan penjajah Johor Stamford Raffles.

Kedua2nye dikatakan membawa berbillion harta benda kepunyaan kerajaan Melayu...

Apo bondo yang dibawaknye :

Kronicle 1 : "Frol De La Mar"

Frol De La Mar set sails to Portugal pada November 1511.. dia dilaporkan karam di Selat Melaka pada malam hari.

Ape yang diorang ambik??? :







Catatan ni diambil dari Eredia, royal Portuguese cosmographer dan ... sorang lagi, aku lupe name dia yg berkhidmat dibawah Albuquerque. 

In short... aku listkan ape yang dirompaknye dari Melaka :

1. Perempuan2 penenun kain                                                                 
2. Anak-anak perempuan Bangsawan Melaka (Tun Fatimah dikatakan turut diculik dan dibawa menaiki Kapal ni, tapi mati semasa kapal itu karam)     3. Tiang2 Istana yang dihias dan di lepa dengan emas dan perak               4. Tandu gajah Sultan Melaka yang disepuh emas                                    5. 600 Tan Emas barang kemas                                                              6. Meja berkaki emas                                                                             7. Gelang Sakti Nakhoda Beego                                                              8. 6 bijik Singa tembaga besar hadiah Maharaja Cina                                9. Baju perisai perang berkain baldu, senjata, dan topi besi berhias indah      10. Baju2 berkain baldu dan sutera                                                        11. Mangkuk2 perak                                                                             12. 2 pasu besar                                                                                   13. perabot2 indah....                                                                                14. 200 kotak berlian, rubi, permata2 mahal

Hasil rampasan dari Istana Melaka dianggarkan sebanyak : 

... USD 3,000,000,000.00 

Salam semua. Kali ni Syed nak buat sambungan part dua dari kisah/cerita perihal Alexander The Great. Siapakah Zulkarnain dan siapa pula Iskander Mecedonia?




Penulis : Muhammad Khair Ramadhan Yusuf
Penterjemah : Ibnu Ghazali
Penerbit : Jasmin Enterprise
ISBN : 983-2087-79-1
Harga : RM 15.00 (Bahagian 1)
RM 14.00 (Bahagian 2)

Kalau dalam buku 'Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain' kita buat kesimpulan yang Alexander of Macedonia tu bukan Zulqarnain tapi Cyrus of Parsi tu adalah Zulqarnain,maka dalam buku 'Lelaki Misteri Dalam Al-Quran: Iskandar Zulqarnain' ni kita akan dapat jawapan yang lain pulak.

Cyrus of Parsi pun bukan Zulqarnain!

Buku ni mengkaji 4 orang yang kebanyakan para ulama' & ahli sejarah kata mereka ini berkemungkinan Zulqarnain:

1-Alexander the Great (Iskandar Macedonia) 
2-As-Sha'ab Zulqarnain (Raja Himyar) 
3-Cyrus the Great (Kaurash al-Ikhmini) 
4-Seorang lelaki soleh zaman nabi Ibrahim a.s

Bahagian Pertama





Bab 1
Mula-mula kita akan tau nama-nama kitab yang tulis tentang cerita-cerita Zulqarnain.Banyak sungguh rupanya.

Kemudian kita akan tau sebab-sebab kenapa digelar Zulqarnain? Antara sebab-sebabnya:

*Zulqarnain bermaksud yang mempunyai 2 tanduk.
*Berjaya kuasai puncak matahari sebelah baratnya &; puncak matahari sebelah timur sesuai dengan dalil Al-Quran kerajaannya meliputi timur &; barat serta bahagian utara.
*Bermimpi menghampiri matahari sampai dapat capai 2 hujungnya kat sebelah timur & barat lalu pengikutnya panggil dia dengan gelaran Zulqarnain.
*Dikatakan kononnya kat kepala dia ada 2 jambul rambut macam kuku binatang & dialah orang pertama yang pakai serban.
*Mahkota dia ada 2 tanduk.
*Dia berjaya kuasai 2 kuasa besar masa tu iaitu Parsi & Rom.
Dan macam-macam lagi teori yang akan kita baca tentang sebab-sebab kenapa dia digelar Zulqarnain.
Dalam bab ni jugak,ada perbahasan tentang pandangan samada Zulqarnain ni seorang Nabi ataupun malaikat ataupun cuma seorang hamba Allah yang soleh.

Sebenarnya banyak lagi topik-topik yang menarik dalam bab ni antaranya;

*Nabi yang sezaman dengan Zulqarnain.
*Pengembaraan Mencari Air Kehidupan.
*Wasiat Nabi Khidir Bagi Setiap Pemimpin.
*Cerita-cerita Isra'iliyat


Bab 2
Bab ni akan ceritakan tentang orang pertama yang berkemungkinan sebagai Zulqarnain.

Alexander the Great (Iskandar Macedonia)

Buku ni akan ceritakan dengan panjang lebar tentang:
*Sejarah hidup
*Kekuatan bala tenteranya.
*Peperangan dengan Parsi (Iran lama)
*Perbezaan &Persamaan antara sumber asing & sumber Islam tentang Iskandar Yang Agung.

Walaupun penulis buku ni menolak hujah Alexander the Great adalah Zulqarnain,beliau tetap sertakan hujah yang sokong Alexander the Great tu adalah Zulqarnain:

1-Kehebatannya tawan banyak negara sampai berjaya bina 12 buah bandar yang dinamakan kesemuanya sempena dengan namanya:
Iskandariah yang dibina di Baurankus.
Iskandariah yang dibina di al-MuHasan al-Basriah.
Iskandariah yang dibina di Hindi.
Iskandariah yang dibina di Jalikus.
Iskandariah yang dibina di tebing sungai besar.
Iskandariah yang dibina di Babil.
Iskandariah yang dibina di as-Safar atau lebih dikenali sebagai Samarkand.
Iskandariah yang dibina di Marghilus,Meru.
Iskandariah yang dibina di persisiran Sungai Hindi.
Iskandariah yang dibina di Balakh dan lebih dikenali sebagai Kush.
Iskandariah yang dibina di Mesir.
Iskandariah yang dibina di as-Suguyasis.
2-Kononnya Alexander ada membina tembok untuk halang Ya'juj &Ma'juj.
dan beberapa hujah yang lain.


Sekarang kita tengok hujah yang menolak pulak.
Antara hujah yang menolak Alexander the Great tu adalah Zulqarnain:

1-Alexander adalah penyembah berhala &lakukan korban manusia sedangkan ayat Al-Quran jelas katakan Zulqarnain hanya sembah Allah. Jadi takanlah Al-Quran tersilap.

Salam semua. Lama tak update. Maaf lah Syed kali ni busy sikit. Dah nak SPM la katakan. Kira-kira 2 minggu lepas, Syed ada cakap nak buat artikel pasal Alexander The Great mempunyai sepasang mata yang pelik. Kenapa pelik? Tuu rahsia, kene tunggu la artikel penuh ISKANDAR ZULKARNAIN siap.



Buat pengetahuan anda semua, Alexander The Great, walaupun ada gelaran THE GREAT, tapi perangainya boleh tahan teruk. Ada yang kata beliau ni bunuh bapak sendiri, kuat merajuk (pernah merajuk 3 hari 3 malam!), suka bunuh kawan sendiri....dan banyak lagi. Namun hal yang tidak dinafikan, beliau memang seorang conqueror. Empayar Alexander sungguh luas, beliau berjaya membentuk empayar terulung ketika berusia 20an. Penakluk ketika muda, dan meninggal juga pada usia yang muda (33 tahun, Alexander meninggal)

Biodata beliau sepintas lalu:

* lahir di Eropah (lahir di Macedonia tahun 356BC)
* mati di Asia (mati di Babylon, sebelum sempat melaksanakan kempen invasion of Arabia)
* dikebumikan di Afrika (beliau disemadikan di Mesir, namun kuburnya lost in time)

Ada pendapat menyatakan beliau merupakan Zulkarnain yang disebut dalam Surah Al Kahfi.
Iskandar Zulkarnain = Alexander The Great?
Hmmm...betul ke beliau merupakan insan yang disebut dalam Quran?

Buku ini menyatakan ...

Iklan Blog Lain

2.

Tentang Penulis

My Photo
Mahasiswa undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (IIUM) Gombak. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama, isu fiqh dan isu politik. Tiada yang lebih bermanfaat, lebih baik berbanding ilmu yang bermanfaat.
Related Posts with Thumbnails