PetikanBuku: Buku Mampu Mengubah Dunia

Bagi Allah, dunia ini tidak bernilai lebih dari sayap nyamuk. Jika Allah menyamakan dunia ini senilai dengan sayap nyamuk, nescaya orang kafir tidak dapat minum seteguk air pun. (Hadis Nabi) Jadi, di manakah kedudukan kita jika lebih rendah berbanding sayap nyamuk? Di mana kedudukan anda?

Penaja 1:

Kiraan Pelawat

Penaja 3:

Pengikut Setia

Salam semua.
Pompeii..bandar yang hancur dek letupan Vesuvius 99 AD...



Debu letusan gunung Vesuvius telah menimbun kota Pompeii dengan segala isinya sedalam beberapa kaki,  menyebabkan kota ini hilang selama 1600 tahun sebelum ditemui kembali dengan tidak sengaja. Kalau anda ulat buku, pasti anda tahu kisah penduduk Pompeii yang gila seks sehinggalah bandar mereka lenyap disebabkan gunung berapi. Vice city, baby!

Ada satu sumber menyatakan banyak pusat pelacuran Pompeii dibina sampai ada pelacur2 menunggu pelanggan di tepi jalan sambil terkangkang bogel...what the?! Betapa maksiatnya bandar Pompeii...sampai duit syiling mereka pun ada gambar aksi seks! wow! Nak bukti?

Amaran...gambar di bawah merupakan gambar duit....duit luar biasa....kuatkan mental anda! hehe






Ada banyak lagi gambar....cukupla tu....apa? nak lagi?! ish korang ni....satu lagi gambar duit Pompeii...



Sebelum gunung berapi hendak meletus, gunung biasanya akan mengeluarkan tanda tanda seperti gempa kecil, banyak binatang turun dari gunung, asap mula muncul dari puncak, suhu sekeliling meningkat dan air kolam mengering.

Waktu sebeginilah waktu yang sangat sesuai untuk MENYELAMATKAN DIRI
namun 6000 orang terkorban kerana TIDAK MENYELAMATKAN DIRI!

Adakah penduduk Pompeii tidak mempedulikan keadaan sekeliling, tidak menyedari aktiviti Vesuvius....atau Vesuvius tiba2 meletus?

Dan saksikanlah...antara penduduk2 Pompeii yang masih ada sehingga kini!.....jeng jeng jeng





6000 penduduk Pompeii dan Herculaneum tidak berpindah apabila Vesuvius mula meletus....6000 orang, bukan 60 atau 600....

Dan ini part yang paling best..menurut buku Ripley's Believe It Or Not: Book of Chance dan Buku Ripley's BION: Disasters, anda boleh jumpa pelbagai reaksi manusia 'batu' di Pompeii

* mayat batu gladiator yang baru terkorban di arena

* mayat batu dua askar Roman yang terkurung di gudang, dan seorang askar Roman menjaga pintu utama

* mayat batu dua hamba, yang baru sahaja merompak sebuah villa, siap ada kunci, duit dan pasu silver (bencana menimpa pun masih nak merompak!)

* mayat batu (..atau bangkai) seekor anjing yang diikat dan cuba menggigit rantai besi (mungkin cuba untuk melepaskan diri)

* mayat batu seorang lelaki yang masih memegang pedang dan bungkusan duit emas dan silver... dan disekelilingnya 5 perompak yang cuma merompak! (Pompeii crime scene investigation! Bencana melanda, rompakan pun bermula)



* Yang paling menarik, ada satu sumber mengatakan....anda boleh jumpa mayat batu pasangan yang sedang menikmati seks! (Bencana melanda, asmara pun bermula...muah!)

Kenapa mereka macam tak menyedari bencana yang menimpa? Kenapa?

Anda tahu pasal Vesuvius dan Pompeii, dan kini anda tahu pasal mayat batu Pompeii....believe it or not? believe it! Salam, Syed Azharul............

Iklan Blog Lain

Penaja 2:

Nasihat !

Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang kita tak tahu

Semakin banyak yang kita tak tahu, maka semakin
bodohlah kita

Tak percaya jugok?

Tentang Penulis

Mahasiswa di Universiti Islam Antarabangsa Petaling Jaya. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama dan isu politik. Selagi ianya dikira sebagai fakta yang kukuh, saya akan menerimanya dengan hati terbuka. Sebelum baca, saya nak ingatkan, kalau rasa tak betul, betulkan.. jgn hanya kata tak betul, tapi tak bagitahu yang mana betul. takut otakmu sendiri jd tak betul. sila jangan sentap
Blog ini ditulis oleh insan biasa yang mendapat sumber daripada buku2 ilmiah, ensiklopedia, dan internet. Penulis blog ini juga menambah unsur2 humor supaya pembaca tidak bosan hanya membaca fakta sahaja. Ini bukan buku teks SPM, ini bukan ensiklopedia Britannica tapi ini blog...blog PetikanBuku !

Subscribe PetikanBuku!

Related Posts with Thumbnails