Dengan Buku, Luaskan Mindamu

Rasulullah pernah berkata: "Manusia itu diumpamakan seperti unta. Daripada 100 ekor unta, belum tentu ada seekor yang dapat dijadikan tunggangan". Tidak ada yang lebih baik dari 1000 perkara, melainkan manusia. Biar pun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia jangan pernah padamkan.

1.

Kiraan Pelawat

Blog Followers

3.

Salam semua.
Pompeii..bandar yang hancur dek letupan Vesuvius 99 AD...



Debu letusan gunung Vesuvius telah menimbun kota Pompeii dengan segala isinya sedalam beberapa kaki,  menyebabkan kota ini hilang selama 1600 tahun sebelum ditemui kembali dengan tidak sengaja. Kalau anda ulat buku, pasti anda tahu kisah penduduk Pompeii yang gila seks sehinggalah bandar mereka lenyap disebabkan gunung berapi. Vice city, baby!

Ada satu sumber menyatakan banyak pusat pelacuran Pompeii dibina sampai ada pelacur2 menunggu pelanggan di tepi jalan sambil terkangkang bogel...what the?! Betapa maksiatnya bandar Pompeii...sampai duit syiling mereka pun ada gambar aksi seks! wow! Nak bukti?

Amaran...gambar di bawah merupakan gambar duit....duit luar biasa....kuatkan mental anda! hehe






Ada banyak lagi gambar....cukupla tu....apa? nak lagi?! ish korang ni....satu lagi gambar duit Pompeii...



Sebelum gunung berapi hendak meletus, gunung biasanya akan mengeluarkan tanda tanda seperti gempa kecil, banyak binatang turun dari gunung, asap mula muncul dari puncak, suhu sekeliling meningkat dan air kolam mengering.

Waktu sebeginilah waktu yang sangat sesuai untuk MENYELAMATKAN DIRI
namun 6000 orang terkorban kerana TIDAK MENYELAMATKAN DIRI!

Adakah penduduk Pompeii tidak mempedulikan keadaan sekeliling, tidak menyedari aktiviti Vesuvius....atau Vesuvius tiba2 meletus?

Dan saksikanlah...antara penduduk2 Pompeii yang masih ada sehingga kini!.....jeng jeng jeng





6000 penduduk Pompeii dan Herculaneum tidak berpindah apabila Vesuvius mula meletus....6000 orang, bukan 60 atau 600....

Dan ini part yang paling best..menurut buku Ripley's Believe It Or Not: Book of Chance dan Buku Ripley's BION: Disasters, anda boleh jumpa pelbagai reaksi manusia 'batu' di Pompeii

* mayat batu gladiator yang baru terkorban di arena

* mayat batu dua askar Roman yang terkurung di gudang, dan seorang askar Roman menjaga pintu utama

* mayat batu dua hamba, yang baru sahaja merompak sebuah villa, siap ada kunci, duit dan pasu silver (bencana menimpa pun masih nak merompak!)

* mayat batu (..atau bangkai) seekor anjing yang diikat dan cuba menggigit rantai besi (mungkin cuba untuk melepaskan diri)

* mayat batu seorang lelaki yang masih memegang pedang dan bungkusan duit emas dan silver... dan disekelilingnya 5 perompak yang cuma merompak! (Pompeii crime scene investigation! Bencana melanda, rompakan pun bermula)



* Yang paling menarik, ada satu sumber mengatakan....anda boleh jumpa mayat batu pasangan yang sedang menikmati seks! (Bencana melanda, asmara pun bermula...muah!)

Kenapa mereka macam tak menyedari bencana yang menimpa? Kenapa?

Anda tahu pasal Vesuvius dan Pompeii, dan kini anda tahu pasal mayat batu Pompeii....believe it or not? believe it! Salam, Syed Azharul............

Iklan Blog Lain

2.

Tentang Penulis

My Photo
Mahasiswa undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (IIUM) Gombak. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama, isu fiqh dan isu politik. Tiada yang lebih bermanfaat, lebih baik berbanding ilmu yang bermanfaat.
Related Posts with Thumbnails