Dengan Buku, Luaskan Mindamu

Rasulullah pernah berkata: "Manusia itu diumpamakan seperti unta. Daripada 100 ekor unta, belum tentu ada seekor yang dapat dijadikan tunggangan". Tidak ada yang lebih baik dari 1000 perkara, melainkan manusia. Biar pun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia jangan pernah padamkan.

1.

Kiraan Pelawat

Blog Followers

3.

Salam dari Syed Azharul. Kali ni saya nak cerita sikit pasal pembunuhan JWW Birch...sape yang tak kenal JWW Birch yang kene bunuh dengan orang tempatan di Pasir Salak??

JWW Birch yang tak pandai bahasa Melayu, tak tahu adat Melayu dan tak mahu mengenali siapa Melayu....
tapi MAHU MEMERINTAH Melayu!!!
Pandak Indut telah diarahkan oleh Dato’ Maharaja Lela merejam lembing ke arah tempat Birch mandi. Rejaman tersebut menyebabkan Birch jatuh ke dalam sungai. Birch yang masih bernyawa berenang ke darat meminta pertolongan dan pada ketika itulah Si Puntum menerpa dan menetak kepala Birch dengan parang panjangnya. Mayat Birch ditemui pada petang keesokkan harinya, sejauh 182.9 meter dari tempat kejadian. 
Kematian Birch telah menyebabkan Inggeris berang dan melancarkan perang besar-besaran terhadap orang-orang Melayu Perak dengan tujuan untuk menangkap pembunuh J.W.W Birch. Pasukan polis, tentera dan tentera laut Inggeris di bawah pimpinan Kapten Speedy telah mengepung perairan Perak. Rumah-rumah orang Melayu yang disyaki telah dibakar, kota pertahanan orang-orang Melayu di Batak Rabit telah diserang habis-habisan dan akhirnya ditawan. Askar-askar Inggeris terus mara di sepanjang Sungai Perak dan membunuh tanpa belas kasihan. Sungguhpun kekurangan senjata dan taktik peperangan, orang-orang Melayu Perak masih mampu melawan serangan Inggeris seperti yang berlaku di Kota Lama. Peperangan ini telah berlarutan sehingga tahun 1876 dan berakhir setelah semua yang terlibat dalam peristiwa pembunuhan J.W.W Birch ditangkap dan dibicarakan.

Sumber: Resam Melayu, Rentetan Peristiwa JWW Birch Dibunuh

Kubur JWW Birch

JWW Birch's Grave, Pasir Salak, Malaysia
This travel blog photo's source is TravelPod page: Pasir Salak, Perak, Malaysia.


Terletak di negeri Perak iaitu sebuah perkampungan Melayu di pesisir Sungai Perak. Terjadinya satu peristiwa pembunuhan residen British JWW Birch oleh org asli bernama Si Puntum yg diupah pembesar Melayu ketika itu.



Tapi tahukan anda...JWW Birch dibunuh pada Hari Raya! Marilah menggunakan teknologi ini untuk menukar tarikh! tukarkan tarikh berikut kepada tarikh Hijrah

JWW Birch dibunuh pada......2 November 1875
Keputusan untuk membunuh JWW Birch dibuat pada...30 Oktober 1875

dah tukar? tak sangka bukan?
tak sangka pahlawan2 Melayu bukan nak sambut raya, tapi nak bunuh penjajah bangsa...

dan menurut bro Razi, JWW Birch dibunuh bukan sebab ditetak, tapi mati lemas... ala2 macam cerita Rasputin di Rusia tu, kene tetak masih hidup lagi...tapi bila masuk air mati lemas jugak..
.
A research conducted by university.. 30 years ago.. tapi takde sape ambil peduli :

1. RJ Wilkinson dalam catatannya "Papers on Malay Subject" quoted :




"Birch dilembing, lalu jatuh.. tapi tak mati.. dia bangun terapung.. lalu ditetak pakai parang.. then mati"

2. Manakala C.D Cowen mencatat dalam "FMS Colonial Report 1879" = "Birch DITIKAM sehingga mati"..

3. Chan Hoi Chan pula mencatatkan :



Mob yang marah 'menikam Brich dengan lembing' semasa mandi

4. WS Morgan pula mencatatkan... :




5. R.O Winstead dalam "Malay and it's history" pulak mencatatkan :




6. Eunic Thio pula mencatatkan :




7. Donald Moore pulak mencatatkan :




8. JFA McNair pulak mencatatkan :




9. Frank Swettenham mencatatkan dalam "Footprints in Malaya" :





SEMUA CATATAN TERSEBUT.. - tidak menunjukkkan 'bagaimana' dan 'siapa' yang membunuh JWW Bitch. None.

How they concluded that Si Putum and the rest are guilty of Murder???????

KERANA... : Mengikut catatan2 Saksi dan Colonial Officer seperti diatas.... JWW Birch mati... setelah tenggelam ke dalam Sungai === thus makes, dia mati bukan sebab 'dibunuh'.. tapi sebab mati lemas


= itu jugak boleh digunapakai dalam Court of Low.. that the accuser.. is not murderer.. but 'manslaughter'.. hukumannya : Cume penjara seumur hidup

SAKSI-SAKSI BUKAN COLONIAL OFFICER MENCATATKAN :

10. A Talib Hj. Ahmad dalam "Darah mengalir di Pasir Salak" :





Statement2 saksi seperti Kong Ah Yong dan Hoo Ah Cheoy jugak berlawanan.. sorang cakap.. ditetak.. sorang cakap di lembing..
= tetap digunapakai oleh Colonial Courts untuk mensabitkan kesalaman "Membunuh"..

Contradicted statement oleh saksi2 penting, pegawai kolonial... dan jugak orang awam... yang bercanggah.. dan 'exaggerated' sepatutnya tidak boleh diterima pakai in the court of law....tapi apa nak buat...dah kene hukum dah pun...cuma yang menarik...keputusan untuk membunuh Birch, dibuat pada 1 Syawal...

BELIEVE IT OR NOT!!

Salam...Syed Azharul

Iklan Blog Lain

2.

Tentang Penulis

My Photo
Mahasiswa undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (IIUM) Gombak. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama, isu fiqh dan isu politik. Tiada yang lebih bermanfaat, lebih baik berbanding ilmu yang bermanfaat.
Related Posts with Thumbnails