PetikanBuku: Buku Mampu Mengubah Dunia

Bagi Allah, dunia ini tidak bernilai lebih dari sayap nyamuk. Jika Allah menyamakan dunia ini senilai dengan sayap nyamuk, nescaya orang kafir tidak dapat minum seteguk air pun. (Hadis Nabi) Jadi, di manakah kedudukan kita jika lebih rendah berbanding sayap nyamuk? Di mana kedudukan anda?

Penaja 1:

Kiraan Pelawat

Penaja 3:

Pengikut Setia

Salam semua. Ni ada satu citer best:Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah II, ada memelihara seekor kucing. Kucing ini amat disayangi oleh baginda. Ia merupakan kucing biasa tetapi dikatakan mempunyai sepasang tanduk kecil pada bahagian atas kepala.

Ada sumber yang mengatakan kucing ini dinamakan 'Si Comel'. Kucing ini suka berjalan meniti dari bumbung ke bumbung rumah dan gemar memakan sayur-sayuran. Keistimewaan yang cukup dikagumi ialah mampu mengesan musuh-musuh yang akan datang menyerang Kota Tinggi.Kucing istimewa ini telah mati secara tiba-tiba kira-kira seminggu sebelum Sultan Mahmud Syah IImangkat. Baginda amat dukacita lalu menitahkan 'mengkebumikan'. Dua biji batu berbentuk bulat diletakkan di atas kubur sebagai batu tanda.
Ini gambo makam yang didakwa makam "Kucing Bertanduk", kucing kesayangan peliharaan Sultan Mahmud yang turut disemadikan di kawasan makam diraja.Dermalah seikhlas hati:

Iklan Blog Lain

Penaja 2:

Nasihat !

Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang kita tak tahu

Semakin banyak yang kita tak tahu, maka semakin
bodohlah kita

Tak percaya jugok?

Tentang Penulis

Mahasiswa di Universiti Islam Antarabangsa Petaling Jaya. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama dan isu politik. Selagi ianya dikira sebagai fakta yang kukuh, saya akan menerimanya dengan hati terbuka. Sebelum baca, saya nak ingatkan, kalau rasa tak betul, betulkan.. jgn hanya kata tak betul, tapi tak bagitahu yang mana betul. takut otakmu sendiri jd tak betul. sila jangan sentap
Blog ini ditulis oleh insan biasa yang mendapat sumber daripada buku2 ilmiah, ensiklopedia, dan internet. Penulis blog ini juga menambah unsur2 humor supaya pembaca tidak bosan hanya membaca fakta sahaja. Ini bukan buku teks SPM, ini bukan ensiklopedia Britannica tapi ini blog...blog PetikanBuku !

Subscribe PetikanBuku!

Related Posts with Thumbnails