Dengan Buku, Luaskan Mindamu

Rasulullah pernah berkata: "Manusia itu diumpamakan seperti unta. Daripada 100 ekor unta, belum tentu ada seekor yang dapat dijadikan tunggangan". Tidak ada yang lebih baik dari 1000 perkara, melainkan manusia. Biar pun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia jangan pernah padamkan.

1.

Kiraan Pelawat

Blog Followers

3.

Salam semua. Ni ada satu citer best:Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah II, ada memelihara seekor kucing. Kucing ini amat disayangi oleh baginda. Ia merupakan kucing biasa tetapi dikatakan mempunyai sepasang tanduk kecil pada bahagian atas kepala.

Ada sumber yang mengatakan kucing ini dinamakan 'Si Comel'. Kucing ini suka berjalan meniti dari bumbung ke bumbung rumah dan gemar memakan sayur-sayuran. Keistimewaan yang cukup dikagumi ialah mampu mengesan musuh-musuh yang akan datang menyerang Kota Tinggi.Kucing istimewa ini telah mati secara tiba-tiba kira-kira seminggu sebelum Sultan Mahmud Syah IImangkat. Baginda amat dukacita lalu menitahkan 'mengkebumikan'. Dua biji batu berbentuk bulat diletakkan di atas kubur sebagai batu tanda.
Ini gambo makam yang didakwa makam "Kucing Bertanduk", kucing kesayangan peliharaan Sultan Mahmud yang turut disemadikan di kawasan makam diraja.Dermalah seikhlas hati:

Tentang Penulis

My photo
Mahasiswa undang-undang tahun ketiga di Universiti Islam Antarabangsa (IIUM) Gombak. Berusia 22 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama, isu fiqh dan hal berkaitan sejarah! Tiada yang lebih bermanfaat, lebih baik berbanding ilmu yang bermanfaat.
Related Posts with Thumbnails