PetikanBuku: Buku Mampu Mengubah Dunia

Bagi Allah, dunia ini tidak bernilai lebih dari sayap nyamuk. Jika Allah menyamakan dunia ini senilai dengan sayap nyamuk, nescaya orang kafir tidak dapat minum seteguk air pun. (Hadis Nabi) Jadi, di manakah kedudukan kita jika lebih rendah berbanding sayap nyamuk? Di mana kedudukan anda?

Penaja 1:

Kiraan Pelawat

Penaja 3:

Pengikut Setia

* Untuk bacaan yang perfect, sila block image dari video.google.com

siap pun!! jika artikel ini banyak membantu anda..silalah tekan satu nuffnang yer..trima kasih
---------------------

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/USS_West_Virginia%3B014824.jpg

File:Pearlharborcolork13513.jpg
Tepat pada 7 Disember 1941, kubu Pearl Harbor US telah diserang tentera Jepun. Mengapa tentera udara Jepun sanggup terbang 5000km semata2 nak serang tempat orang? Dan mengapa mereka tak mendarat di Pearl Harbor, hanya sekadar menggugurkan bom2 sahaja? Dan kenapa x tawan pula Pearl Harbor lepas berjaya serang? Kemenangan juga tidak boleh dinilaikan dengan kehebatan senjata yang kita ada, sejarah telah banyak membuktikan, penggunaan taktik yang baik merupakan jawapan kepada semua masalah pertempuran.

Kebanyakan taktik "menyerang dulu musuh sebelum musuh menyerang kita" akan berjaya jika maklumat strategi yang digunakan tidak jatuh ke tangan musuh. Omputih panggil teknik ini sebagai "pre-emptive strike". Bukti sejarah untuk konsep "menyerang dulu musuh sebelum musuh menyerang kita":

-Serangan kilat Nazi German ke atas Eropah yang bermula di Poland & Belgium
(German menang, Poland, Belgium & Perancis K.O)

-Pearl Harbour
(Jepun menang, US K.O)

-Penaklukan Kuwait
(Iraq menang, Kuwait K.O)

-Penaklukan Iraq
(US menang, Iraq K.O)

-Desert Storm
(US menang, Iraq K.O)

-Siri serangan Jepun ke atas Asia
(Jepun menang, US, British dan Belanda K.O)

-Perang Falkland
(British menang, Argentina K.O)

-Perang 6 Hari
(Israel menang, negara-negara Arab K.O)

Salah satu tujuan Jepun menyerang Pearl Harbor adalah supaya US tidak menyerang mereka ketika misi menjajah Asia Tenggara. Mereke tiada sumber bahan mentah... negara kita pula ada banyak bahan mentah, petroleum ada, bijih timah ada, getah ada.. apa lg yg x de? MACAM MACAM ADA...ada kucing kebulur, tetiba nampak banyak ikan kat kedai ikan, pasti kucing tu akan try nak curi ikan2 tu walaupun tauke ikan mengamuk... itulah salah perumpamaan utk membayangkan betapa 'terdesaknya' Jepun untuk mendapatkan bahan mentah supaya agenda perang mereka terus berlanjutan walaupun dh kene embargo oleh Barat... berani embargo aku Amerika! siap ko nanti kat Pearl Harbor!

Codeword Jepun untuk serangan Pearl Harbor: TORA, TORA, TORA!



------------------

Dah kene serang, tentulah US declare war terus kat Jepun2 tu. Video di bawah merupakan sedikit sedutan DARI ucapan yang panjang YANG mengisytiharkan perang US terhadap Jepun.

video

Teks ucapan Roosevelt tersebut juga dikenali sebagai "Infamy speech":

Yesterday, December 7, 1941 - a date which will live in infamy - the United States of America was suddenly and deliberately attacked by naval and air forces of the Empire of Japan.

No matter how long it may take us to overcome this premeditated invasion, the American people, in their righteous might, will win through to absolute victory.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/ce/Day-of-infamy-draft1-page1.jpg/454px-Day-of-infamy-draft1-page1.jpg

Fuhrer Jerman, Hitler menunggu je US declare perang kepada Jerman ketika Perang Eropah, tapi US x buat2.. jadi Hitler sendiri cari pasal dgn US...

Leader Britain, Winston Churchill pd awalnya desperate...namun slps US jadi geng diorang, Churcill jadi bersemangat balik sbb geng kuat dh ada...

video


Ucapan Winston Churchill:

........What kind of a people do they think we are? Is it possible that they do not realize that we shall never cease to persevere against them until they have been taught a lesson which they and the world will never forget? ..........


Ucapan Hitler menentang US & Soviet Union:



Ramai sejarawan yg mengatakan salah satu KESILAPAN TERBESAR Hitler adalah mencabar kuasa besar dunia iaitu US dan Soviet Union dengan mengisytiharkan perang... sebab 2 kuasa inilah yang menyebabkan kekalahan Nazi Germany...

Jeneral Hideki Tojo pun mengisytiharkan perang terhadap semua musuhnya .....

video

Perang Dunia Kedua: PERANG PASIFIK (ASIA) + PERANG EROPAH
semuanya disebabkan 2 kuasa JE: JE+ rman dan JE + pun

JErman dah lancarkan Perang Eropah...JEpun pula dah perhebatkan kempen Perang Pasifik...
semenjak itulah perang antara 2 bahagian dunia tersebut tersebut menjadi Perang Dunia Kedua.....





Dalam misi nak dapatkan Asia Tenggara.....
Adakah Jepun terus serang dan conquer Malaya?...
bagaimana mahu dapatkan sokongan rakyat negara kita supaya diorang boleh enter? Serang orang awam, kelepet diorang, rampas harta diorang terus? Pastu terus menang menawan MALAYA? Tidak! Mereka sent mata2, spy2 untuk mengetahui selok belok jalan. Bijak sungguh mereka...strategi sngat penting untuk meneruskan perang.... takkanlah main serang je pastu sesat dalam hutan tropika...kang nanti kene tembak plak... Dah settle hantr spy, buat pulak kempen merapu...Kawasan Kesemakmuran Bersama Asia Timur Raya... omputih panggil kempen merapu ni GREATER EAST ASIA CO-PROSPERITY SPHERE...

[vlcsnap-82403.jpg]


Ramai orang Melayu menyambut kempen merapu nih...mengapa orang Melayu menyokong askar Jepun pada awalnya????

1. Barat menjajah lebih 400 tahun, tidak ada tanda-tanda Tanah Melayu bakal merdeka. Jepun? Belum pernah menjajah Tanah Melayu dan menjanjikan pengusiran penjajah dari Barat. Orang terdesak seperti kita akan pilih yang mana?..LU PIKIRLAH SENDIRI...

2. Barat sudah terbukti memusuhi Islam sejak era Perang Salib. Jepun? Belum pernah menzalimi penganut agama Islam setakat ini. Bahkan kepulauan Ryukyu pernah mempunyai hubungan erat dengan kerajaan Melaka.

3. Jepun punyai rekod cemerlang sebagai kuasa Asia yang pertama menewaskan kuasa Barat iaitu Rusia.

Dikatakan 2 juta tentera Rusia digerakkan ke Manchuria untuk bertempur dengan Jepun tetapi jumlah sebesar itu tersungkur di kaki tentera Jepun. Karikatur sebelum perang bermula menggambarkan Rusia sebagai seekor beruang kutub yang besar sedang berhadapan dengan seorang samurai berpedang yang katik. Rupa-rupanya sang beruang kutub menjadi lapahan si samurai.

4. British adalah kuasa penjajah yang paling kuat membuli Tanah Melayu. Sungguhpun Portugis meruntuhkan kesultanan Melaka, tetapi jajahannya yang sebenar hanyalah Melaka.

Cuma Portugis giat melancarkan serangan ke negeri-negeri lain. Belanda pula banyak berkurung dalam kota. Inggeris? Seluruh Tanah Melayu di bawah ketiaknya. Orang-orang Melayu yang ada kesedaran memandang British penjajah paling jahat. Hampeh!

5. Perang antara Jepun dengan British tidak mustahil akan berakhir dengan menang menang jadi arang, yang kalah jadi abu. Ketika inilah Tanah Melayu akan membebaskan diri...

Sebab itulah para pemikir ini sanggup bekerjasama dengan ejen-ejen perisik Jepun yang datang lebih awal ke Tanah Melayu yang kebanyakannya menjadi peniaga...


Maka orang ramai pun terpedayalah....dan atas keterpedayaan itulah... orang Jepun laungkan BANZAI! yang melambangkan kemenangan atas nama maharaja.... TEN NO HEIKA BANZAI!!!!

video


BANZAI! BANZAI!

Tanah Melayu pada masa itu tidak mampu berdiri sendiri.Dari Portugis ke Belanda ke Inggeris dan ke Jepun - walaupun ada raja tapi raja tak boleh buat apa-apa. Walaupun raja ketua agama, ketua negeri - tapi hakikatnya, British yang empunya kuasa. Kemudian zaman perang - Jepun pula berkuasa... KUASA SULTAN2 disisihkan.... nanti aq citer lagi pasal ni...

SEKARANG! Pihak Jepun pula dh mendarat di Malaya!
Dialog yg masih aq ingat dalam filem Sarjan Hassan karya P. Ramlee:

"Jepun sudah mendarat di Kota Bharu? Ya, Jepun sudah mendarat di kota Bharu"

Mitos keunggulan ketenteraan British di Timur Jauh dimusnahkan dalam tempoh 69 hari sewaktu Pearl of British yang merupakan pusat pangkalan Tentera omputih di Timur Jauh, melutut kepada kekuatan pihak Jepun pada 15 Februari 1942.

Pada tanggal 8 Disember 1941, tentera Jepun yang diketuai oleh Jeneral Takumi telah mendarat di Pantai Sabak di Kota Bharu, Kelantan. Dengan pendaratan ini bermulalah serangan Jepun ke atas Tanah Melayu....

Tentera Jepun telah meneruskan kemaraan mereka dan telah menawan Jitra dan mara ke Pulau Pinang dan menjelang 31 Januari 1942, mereka telah tiba di Johor Bharu...

Ketika pihak Jepun nak conquer Malaya, mereka tidak takut pada British... tpi mereka cari 2 bijik benda kat laut.... 2 Kapal British yang bertanggungjawab mempertahankan 'Singapore, The Pearl of The British Empire'.. Kapal Repulse dan Prince of Wales.. Pada 10 Disember 1941, kurang dari sejam, kapal2 kebanggaan British tu ditenggelamkan Jepun dengan jayanya yang sedang belayar di Laut China Selatan berhampiran Kuantan bagi menghalang konvoi Jepun yang sedang menuju ke arah Selatan...

HMS Repulse
Kapal HMS Repulse

Prince of Wales-1.jpg
Kapal HMS Prince of Wales

Dengan tenggelamnya dua buah kapal perang ini, Tanah Melayu terdedah kepada serangan laut oleh tentera Jepun..


video

Adakah bangkai kapal2 tu masih ada kat dasar laut perairan Kuantan? Rupanya sudah tidak ada lagi....

Wikipedia:

The wrecks of the two ships were found after the war, Repulse in 183 feet (56 m) of water, and Prince of Wales in 223 feet (68 m). Both are in a nearly upside-down position. Buoys were attached to the propeller shafts, and flags of the Royal Navy are attached to the lines and are regularly changed by divers. The Royal Navy considers the wrecks to be Crown property. The Prince of Wales' bell was removed from the wreck in 2002 by an authorised team of Royal Navy and British civilian divers in response to fears it would be stolen by unauthorised divers. The bell is now on display at the Merseyside Maritime Museum in Liverpool.
Tenggelamnya Putera Wales....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Prince_of_Wales_sinking.jpg

File:Escaping from Prince of Wales.jpg

Hong Kong tumbang di tangan Nippon dalam masa 17 hari je.....Malaya pula? Oleh sebab omputih tak bersungguh2 nak mempertahankan Malaya, dalam masa 70 hari iaitu pada 31 Januari 1942 seluruh Semenanjung telah jatuh ke tangan HARIMAU MALAYA, Yamashita Tomoyuki.

Akhirnya di Singapore, pemerintah British telah bersetuju... bila makanan dh berkurangan, sumber air dh nak habis, bahan api dh x de supply dan askar pun dh penat...MAKA SERANG BALAS KEPADA JEPUN MEMANG MUSTAHIL....

Maka, Pearl of British, Singapore pun jatuh ke tangan Jepun pada 15 Februari 1942... Leftenan Jeneral Percival telah menyerah diri tanpa syarat kepada Jeneral Tomoyuki Yamashita.

video



Antara kecuaian, kesilapan dan kelemahan British di Malaya & Singapura:


* mereka menganggap serangan Jepun ke atas Singapura adalah melalui laut ....rupanya mereka menyerang dari Semenanjung melalui jalan Siam... satu serangan yang x disangka2...OH NO!!

* omputih sangkakan Jepun akan menyerang Selatan Singapura dari laut sebaliknya Jepun telah menyerang dari Kelantan....akibatnya meriam-meriam besar yang diletakkan di kompleks pertahanan Fort Siloso tidak mampu dipakai kerana muncungnya menghala ke laut di sebelah selatan.... semua meriam sudah memacu ke laut, tapi Jepun lak rupanya ada kat darat seberang sana...macam mana ni??? OH NO!!

* Jepun berlambak kereta kebal, omputih lak takde satu pun kat Malaya nih..MEMANG TAKDE SATU PUN!! OH NO!!

*Jepun guna berbundle2 kapal TERBANG ZERO FIGHTER, omputih hanya ada 200 je pesawat pejuang...OH NO!!

* Jepun juga bertindak dengan menawan padang kapal terbang yang terletak di Kota Bharu, Alor Setar dan Taiping.... penawanan tempat strategik ini menyukarkan dan melemahkan pertahanan udara British... OH NO!!

* Pasukan tentera ke-25 yang diketuai oleh Leftenan Jeneral Yamashita telah datang dengan semangat hidup atau mati bagi tujuan suci mereka.... semua tentera2 telah diarah menyediakan wasiat mereka... tentera Jepun juga telah mempunyai pengalaman berperang selama bertahun-tahun di Manchuria dan telah mendapat latihan perang untuk berperang di kawasan Tropika.... alamak.. berpengalaman plak diorang ni semua...OH NO!!!

* Thailand jadi geng Jepun plak.... apsal la diorang kasi Jepun2 bangero ni mendarat!!...OH NO!!

* Diorang guna strategi bijak, omputih lak tak bersungguh2 nak defend...OH NO!!

Inilah menunjukkan betapa pentingnya strategi ketika berperang. Mereka hanya busy mempertahankan negara diorang, Britain... bahan mentah tau cari kat sini, bila susah ditinggalkanny pula... inilah adat kuasa besar, pentingkan diri sendiri...

Sudah terhantuk baru terngadah. Bila Singapura dh jatuh ke tangan Jepun, baru nak menyesal... Leader Britain, Churchill menyebut kejatuhan British di Singapura sebagai the "worst disaster" and "largest capitulation" in British history. It was the largest surrender of British-led forces in history.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Singaporesurrender.jpg/300px-Singaporesurrender.jpg

Selepas menawan Singapura, Yamashita menyuruh tenteranya berarak dengan senyap dan membawa kotak2 yg mengandungi abu2 mayat.... walaupun British mengambil masa lebih 20 tahun utk membina kubu2 di Singapura .... Jepun dapat menawannya hanya dalam masa 70 hari....

video

Yang paling kelakarnya! Yamashita hanya try2 je nak tawan Singapura! Risiko kegagalan pihak Jepun sangat tinggi! Rupanya berjaya pula! LIHAT!

SEMANGAT MENCUBA vs TIDAK BERSEMANGAT = semangat mencuba menang..

sbb apa? sbb mereka ada juga SEMANGAT drpd langsung x de semangat!!

Jeneral Yamashita mengatakan (terjemahan Inggeris):

My attack on Singapore was a bluff - a bluff that worked. I had 30,000 men and was outnumbered more than three to one. I knew that if I had to fight for long for Singapore, I would be beaten. That is why the surrender had to be at once. I was very frightened all the time that the British would discover our numerical weakness and lack of supplies and force me into disastrous street fighting.

Askar British ada 130,000 orang...Jepun hanya ada 30,000 orang ketika mahu menawan tanah ini... malunya omputih.... patutlah Churchill kata kekalahan ini sebagai the "worst disaster" and "largest capitulation" in British history....

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/22/BritishSurrender.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Bosbritsurrendergroup.jpg

Atas dasar kesetiaan terhadap Maharaja Hirohito, berjuta2 askar sanggup mengorbankan diri mereka dalam perang demi negara Nippon... Tentu anda semua tahu mengapa Maharaja Jepun Hirohito ketika itu terlalu dimuliakan rakyatnya...

video

Ironinya, slepas kekalahan Jepun, maharaja Hirohito sendiri membatalkan konsep maharaja sebagai "the living god"... skrng dh x de lagi dh konsep tu pada maharaja Jepun...

3 tahun setengah negara kita diperintah Jepun...sungguh memeritkan! Ubi kayu je dapat dimakan! Nasi plak hanya dlm black market...susah btol hidup! Masa zaman jepun anak2 dara muka kena conteng arang..tak nak bagi muka lawo2...kalau tak habis maruah di'sodok' oleh jepun! nak keluar pun sorok2....

SORILA kalo x lengkap maklumat Jepun ketika di Malaya sbb korang dh belajar dulu masa form 3 kan? Pentadbiran, politik, sosial semua dh belajarkan? aq pun x nak ulang balik sbb smua dh tau....jd dh x de surprise lagi..

nak rujuk sejarah buku teks : RUJUK SINI

British menjajah Malaya sambil menyebarkan agama Kristian.... bagaimana pula dengan Jepun? Adakah mereka juga menyebarkan agama Shinto (agama Jepun) di sini?

Untuk menarik minat orang Melayu menyokong Jepun, mereka mengatakan perjuangan menentang Kuasa Barat merupakan JIHAD ! Agama Shinto Jepun pula dikatakan toleran sama seperti agama Islam. Dan lebih menarik lagi apabila Jepun menyatakan usaha mereka menghalau kuasa Barat dari Asia sama sifatnya dengan jihad Nabi Muhammad menentang musuh Islam!

Namun..itu hanyalah salah satu propaganda Jepun sahaja....

Selepas itu, tentera Jepun dikatakan kurang menghormati amalan agama penduduk tempatan. Kadangkala Jepun2 tu jadikan masjid sebagai tempat rehat dan bermalam sehingga mengganggu penduduk tempatan beribadat. Tindakan ini dilihat sebagai mencabar orang Melayu.

macam biasa la..mesti diorang ada sebarkan sikit unsur2 Shinto kat Malaya nih... Jepun telah menyebarkan ideologi bhawa maharaja itu umpama Tuhan, menghormati hari2 perayaan Jepun, malah menghormati tentera Jepun itu sendri seolah2 gaya menyembah...

Akhirnya....

Kemenangan ke atas Jerman telah menyemarakkan usaha tentera Berikat untuk meneruskan gerakan bagi menghancurkan kekuatan tentera Jepun di Asia. Pihak Berikat terutamanya British yang diketuai oleh Lord Louis Mountbatten sedang membuat persediaan besar di pangkalan perang mereka di India dan Ceylon untuk menyerang tentera Jepun di Tanah Melayu.

Gerakan serangan juga dimulakan dengan pengeboman oleh Amerika Syarikat dengan menggunakan pesawat B 29 yang sentiasa menggugurkan bom di kubu pertahanan Jepun... Serangan secara berterusan ini telah menyebabkan kedudukan Jepun di Tanah Melayu semakin terancam.

Amerika dengan jayanya mencipta satu ramuan rahsia yang boleh menang! Hanya beberapa krew, tiga buah kapal terbang, dua bahan galian yang boleh dipecahkan atomnya, satu target yang strategik DAN!!...ribuan orang boleh mati...

Inilah ramuan rahsianya:



video


Ramuan rahsianya:

Uranium + Plutonium + Reaksi Kimia = RIBUAN MAMPOS...

6 OGOS 1945: 140,000 mati...
9 OGOS 1945: 70,000 mati..


Ramai yang berfikiran bahawa ramuan rahsia ini tidak berperikemanusiaan, TERLALU KEJAM.

Ada teori menyebut, bom LITTLE BOY dan FAT MAN cuma ujian testing Amerika terhadap efek nuklear terhadap manusia..

Ada jugak yang berteori, Amerika cuma nak test letupan bom yang mana paling membawa kemusnahan, sama ada letupan di darat, atau di udara...

Resultnya:
LITTLE BOY, meletup di udara: Di Hiroshima - 140,000 mati...
FAT MAN, meletup di darat: Di Nagasaki - 70,000 mati..

Bagi saya, serangan bom inilah yang membawa kekalahan Jepun..jutaan civilians mati di Asia Tenggara kerana kekejaman Jepun... namun bilangan itu lebih sedikit berbanding rakyat Jepun yang mati sebab 2 bom... namun... tentera Jepun memiliki semangat bushido yang tinggi! mati mesti bermaruah! setia kepada maharaja! semngat BANZAI! mcm mana lagi cara nak buat Jepun menyerah kalah kalau diorang mahu mati bermaruah???!!

Pihak Berikat menawan kepulauan berhampiran Jepun seperti Iwo Jima dan Okinawa meletakkan Jepun dalam jarak serangan udara dan laut, Tokyo diserang dengan bom api dan kemudiannya bom nuklear menghancurkan Hiroshima.

Pada 8 Ogos 1945 Kesatuan Soviet mengistiharkan perang ke atas Jepun, menyerang jajahannya di Manchuria. Pada 9 Ogos Nagasaki dibom dengan bom atom. Pihak Jepun menyerah kalah pada 14 Ogos 1945, menandatangani dokumen menyerah diri pada 2 September 1945... dan tamatlah perjuangan Jepun.....

Ada satu lagi crita best!!
Selepas Nagasaki DIHANCURKAN, Jepun menyerah kalah. Namun apa yang akan jadi jika Jepun masih belum menyerah kalah walaupun selepas Nagasaki dh jadi padang luas?? Adakah Amerika mempunyai bom yang ketiga untuk memaksa Jepun surrender? Jawapannya:

Story 1:
"In an August 2002 interview with Studs Terkel published in the British Guardian newspaper, Paul Tibets (juruterbang ke Hiroshima) recalled something similar:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:HCZogJ3JX0-3IM:http://www.radcomms.net/images/Tibbits.jpg
Paul Tibbet, juruterbang yang 'melawat' Hiroshima pada 6 Ogos 1945

"Unknown to anybody else--I knew it, but nobody else knew--there was a third one.

See, the first bomb went off and they didn't hear anything out of the Japanese for two or three days.

The second bomb was dropped and again they were silent for another couple of days.

Then I got a phone call from General Curtis LeMay.

He said, 'You got another one of those damn things?'
I said, 'Yessir.'
He said, 'Where is it?'
I said, 'Over in Utah.'
He said, 'Get it out here. You and your crew are going to fly it.'
I said, 'Yessir.'

I sent word back and the crew loaded it on an airplane and we headed back to bring it right on out to Tinian and when they got it to California debarkation point, the war was over.


Story 2:
In the Spaatz Papers at the Library of Congress manuscript section, there is much radio traffic generated on Tinian in the second week of August. The U.S. Army Strategic Air Forces wanted the third bomb to be dropped on Tokyo as a wakeup call for the Japanese government, which was stalling on agreeing to the United Nations surrender terms. (That this could have been seriously proposed is an indication of how woefully uninformed USASTAF was about the destructive power of the weapons it had delivered to the Empire.) Back came a message, presumably from Hap Arnold, saying that the decision had already been made that the target would be Sapporo in the northern island of Hokkaido.

Story 3:
In Bulletin of the Atomic Scientists, May-June 1998, Stanley Goldberg notes that on the morning of August 10, 1945, Robert Bacher of the Environmental Physics Division of Los Alamos National Laboratory was supervising the loading of a plutonium core onto a truck. The core (presumably the casing and other "works" were already on Tinian or en route) was to be flown to San Francisco, thence to Tinian, to finish its journey over the city of Kokura about August 20. Robert Oppenheimer then appeared and told Balcher to stop loading the core. No further shipments were to be made, Oppenheimer said, without an explicit order from President Truman.

(In what seems to me to be a logical leap, Goldberg concludes: "Since Truman could have given such an order at any time between July 24 and August 9, it strongly suggests that the bombing of Nagasaki came as a surprise to him." Goldberg suggests that Major General Leslie Groves alone had directed the bomb's use on Nagasaki, as a bureaucrat anxious to justify the money that gone gone into its development, and also as a military man who wanted to hasten the end of the war.)

Story 4:
Al Christman's book, Target Hiroshima: Deak Parsons and the Creation of the Atomic Bomb (Naval Institute 1998), notes that the operational plan in February 1945 "called for the military use in the summer [of 1945] of Little Boy and one or two Fat Man bombs, followed by more if necessary." In July, following the Trinity test of the plutonium bomb, General Groves remarked: "The war is over as soon as we drop two of these on Japan." The cruiser Indianapolis brought Little Boy to Tinian on July 26; Christman makes no mention of Fat Man. On July 28 and 29, four "Green Hornet" transports flew in from the U.S. with the plutonium pieces for Fat Man and the uranium inserts for Little Boy.

Elsewhere, Christman notes that "Parsons had planned and organized the Tinian assembly facilities to handle a steady stream of bombs [after Little Boy devastated Hiroshima]. The plutonium production facilities at Hanford continued to work at capacity ... everything needed for the second bomb was present at Tinian, and essential materials for a third bomb would soon be on their way." When the B-29 stand-down went into place, Parsons was about to go home, but Groves stopped him "in order to assure complete readiness to assemble and deliver additional atomic bombs in the event that negotiations with the Japanese broke down."

Story 5:
Charles Sweeney published his memoirs as War's End: An Eyewitness Account of America's Last Atomic Mission (Avon, 1997). During the party following the successful Hiroshima drop, he recalled that Paul Tibbets took him aside and told him that he was to command the second atomic mission, with Kokura as the primary and Nagasaki as the secondary target. Timing was important, Tibbets said: "It was vital that [the Japanese] believed we had an unlimited supply of atomic bombs and that we would continue to use them. Of course, the truth was that we only had one more bomb on Tinian. Delivery of the third bomb was several weeks away."

Major Sweeney flew one of eight 509th Composite Group B-29s that took part in the war's final mission, the "thousand-plane raid" of August 14-15. Enola Gay and Bock's Car were excused "for obvious reasons," as was The Great Artiste, which because it contained the scientific instruments that would be needed if there were a third atomic mission. The group's two remaining B-29s, he noted, were Spook and Jabett III--and they "were on route to the United States to take delivery of components for more Fat Man bombs."

Story 6:
In Downfall: The End of the Imperial Japanese Empire, Richard Frank says it was General Marshall and General Grove who delayed the transport of the third bomb, sufficient that it couldn't have been deployed until August 21 or thereabouts.

Story 7:
Chuck Hansen's great book U.S. Nuclear Weapons: The Secret History doesn't explicitly go into this question, but it does note that at the end of 1945 the U.S. owned a TOTAL OF TWO atomic bombs, both Fat Man plutonium bombs. (This design became the standard U.S. nuclear weapon until into the 1950s.) He also notes that the weapons were short-lived, so it is possible that

a) there were more than two bombs in the inventory when the war ended and even that

b) the bombs on hand on December 31 had been assembled after August 15.
-------------------
Ambik ko!! Mereka dah ada plan nak letupkan Jepun lagi dengan satu lagi 'damn thing'! Berapa banyk bom atom US ada waktu itu?? Kalau x meneyrah kalah, banyak lagi la bandar meletup yer...

Al-Kisah selepas kekalahan Jepun....

Salah satu rahmat dari penjajahan Jepun ni ialah orang Melayu mulai sedar bahawa kuasa penjajah Inggeris yang sebelum itu mereka agungkan dan diharapkan untuk mempertahankan bangsa dan negara mereka sebenarnya hanya indah khabar dari rupa.

Kemenangan tentera Jepun menewaskan Inggeris di Tanah Melayu membuka mata dan minda orang Melayu bahawa bangsa Asia juga boleh membebaskan diri mereka dari cengkaman kuasa Eropah.

Atas kesedaran inilah para nasionalis Melayu buat pertama kalinya bersatu dengan mengetepikan semua sentimen kenegerian,kedaerahan dan kesukuan mereka demi menentang percubaan Inggeris untuk bertapak semula di Tanah Melayu selepas tamatnya Perang Dunia Kedua.

Fenomena ini juga berlaku di beberapa buah negara Asia Tenggara yang lain pada waktu itu seperti di Indonesia,Filipina,Burma (sekarang Myanmar) dan juga di Vietnam. Semuanya menentang bekas penjajah masing-masing sebelum perang tercetus.

-----
Bila tiba ZAMAN MODEN.. Jepun pula tidak mengaku kekejaman mereka pada 1940-an dulu...

Contoh kisah x ngaku salah:

TOKYO — Major publisher Shueisha Inc said Wednesday it will suspend publication of a comic in a popular weekly manga magazine after Japanese local politicians claimed it “distorts history.”

Shueisha said it will not publish the comic “Kuni ga Moeru” (The Country is Burning) in the Oct 13 and Oct 28 editions of Weekly Young Jump, which is immensely popular with Japanese men.

“Some people say the photo used for reference in the drawing was fabricated. It was inappropriate to use such material,” a Shueisha representative said.

The comic series, authored by Hiroshi Motomiya, is a fictional tale about the life of a bureaucrat in the turbulent times of the early Showa era (1926-1989). It has been carried in the magazine since November 2002.

In the magazine’s Sept 16 and Sept 22 editions, the comic described Japanese soldiers massacring civilians in Nanjing in China, in reference to the Nanjing Massacre of 1937.

A group of 37 members of local assemblies protested to the publisher on Oct 5, saying the massacre was presented as if it were the truth in the form of manga and that it was deliberately distorting history by using a photo whose authenticity cannot be confirmed.

They said in a letter that there is strong evidence that the massacre never happened and no proof that it did.

“The parts related to the use of the fake photo as pointed out will be edited or deleted when the comic book is published,” Shueisha said in its reply to the complaint.

The Nanjing Massacre refers to atrocities committed by the Japanese Imperial Army against civilians in Nanjing and its vicinity from December 1937 to January 1938.

The Tokyo War Crimes Tribunal concluded that more than 140,000 people were killed. Some Chinese historians put the death toll much higher at 300,000 in Nanjing alone. Japanese accounts vary from several thousand to 200,000 dead. (Kyodo News)


Mengapa komik yang menceritakan kekejaman Jepun diharamkan di Jepun? Sesetengah pihak Jepun menyangkal kekejaman mereka ketika WWII dulu. Adakah anda tahu menceritakan kekejaman Jepun ketika WWII merupakan taboo di Jepun? Penyelewangan sejarah? Itulah klaim mereka...JEPUN SEMEMANGNYA KEJAM ketika WWII dahulu, saya bukan Anti-Jepun, tpi saya penerima sejarah sebenar, bukan sejarah yang diolah orng lain.

Sedutan komik yang dibanned, mengapa dibanned jika ianya sejarah sebenar di Nanjing?:


































































Jika dalam komik terasa ngeri, bagaimana pula jika saya beri gambar real kepala orang kene sembelih askar Jepun? Tak mau kan? Confirm anda mimpi ngeri punye... Kang nanti kene saman plak, saya pun x nak la letak video kene semblih Jepun...ish ngerinya!

DAHULU SUDAH LEPAS...
KINI SUDAH TIBA ZAMAN MODEN...
NAMUN KENANGAN PAHIT MASIH ADA...

kINI, satu2nya peninggalan kapal Prince of Wales, locengnya...

File:HMS POW Bell.JPG

Dahulu, Hiroshima hancur meletup...
video

Kini,

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/HiroshimaNight.jpg/800px-HiroshimaNight.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Hiroshima_port.jpg/800px-Hiroshima_port.jpg

Begitu maju walhal dahulunya BEGINI!!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/AtomicEffects-Hiroshima.jpg

http://photos1.blogger.com/x/blogger/7114/258/400/505775/hiroshimaddd.jpg

Namun...sisa pahitnya masih ada dan terus berkekalan...

Puing bangunan yang masih ada selepas KEJADIAN 6 OGOS 1945 ...

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/pop_ups/05/asia_pac_hiroshima_then_and_now/img/5.jpg

[vlcsnap-34577.jpg]

[vlcsnap-34054.jpg]


Bekas terbakar masih ada pada pokok2 yang terselamat dari kehancuran bom atom...

[vlcsnap-34488.jpg]


Jepun sudah maju setanding dengan Barat walaupun 60 tahun dulu Jepun telah dihancurkan mereka...
Malaysia pun dh nak menuju ke ambang merdeka 60 tahun..
Maka wujudlah "Dasar Pandang Ke Timur" kerana memandangkan dalam masa 60 tahun, Jepun mampu mencipta negara yang terlalu moden...

Namun.....

Cuma satu perkara menarik boleh dibincangkan adlah apa yang akan terjadi pada Asia Tenggara sekiranya Jepun menang WW2? Adakah kemerdekaan diberi sepenuhnya? Atau kita cuma bertukar tuan? Lebih ramai yang akan mati? lebih kejam dari British dan lebih banyak kepala akan dipancung?


Salam, Syed Azharul.



Sumber sahih:
* Doku Apocalypse - The Second World War
* Doku Battle Front
* Asyura2.com
* Blog Military of Malaysia
* Youtube
* Wikipedia

Dermalah seikhlas hati:











Iklan Blog Lain

Penaja 2:

Nasihat !

Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang kita tak tahu

Semakin banyak yang kita tak tahu, maka semakin
bodohlah kita

Tak percaya jugok?

Tentang Penulis

Mahasiswa di Universiti Islam Antarabangsa Petaling Jaya. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama dan isu politik. Selagi ianya dikira sebagai fakta yang kukuh, saya akan menerimanya dengan hati terbuka. Sebelum baca, saya nak ingatkan, kalau rasa tak betul, betulkan.. jgn hanya kata tak betul, tapi tak bagitahu yang mana betul. takut otakmu sendiri jd tak betul. sila jangan sentap
Blog ini ditulis oleh insan biasa yang mendapat sumber daripada buku2 ilmiah, ensiklopedia, dan internet. Penulis blog ini juga menambah unsur2 humor supaya pembaca tidak bosan hanya membaca fakta sahaja. Ini bukan buku teks SPM, ini bukan ensiklopedia Britannica tapi ini blog...blog PetikanBuku !

Subscribe PetikanBuku!

Related Posts with Thumbnails