PetikanBuku: Buku Mampu Mengubah Dunia

Bagi Allah, dunia ini tidak bernilai lebih dari sayap nyamuk. Jika Allah menyamakan dunia ini senilai dengan sayap nyamuk, nescaya orang kafir tidak dapat minum seteguk air pun. (Hadis Nabi) Jadi, di manakah kedudukan kita jika lebih rendah berbanding sayap nyamuk? Di mana kedudukan anda?

Penaja 1:

Kiraan Pelawat

Penaja 3:

Pengikut SetiaJika selama ini khatib Jumaat kerap membawa dan memegang tongkat ketika memberikan khutbah Jumaat, ternyata ada juga khatib yang membawa dan mengacungkan pedang dalam ritual suci mingguan umat Muslim itu.

Hal unik tersebut terjadi di masjid Suleyman Paca (Sulayman Basya) yang terletak di salah satu kawasan wliayah Canakkale (Syanaq Qal'ah), Turki Barat, dan telah menjadi tradisi yang telah turun temurun dan terlestarikan lebih dari 624 tahun.

Di masjid bersejarah dan elok tersebut, dalam setiap khutbah Jumaatnya, sang khatib akan menaiki mimbar sambil membawa pedang, lalu menyampaikan khutbahnya dengan tetap membawa dan sesekali mengacungkan pedangnya.

Syaikh Mehmet Mutlu, imam dan khatib masjid Suleyman Paca mengatakan, tradisi ini telah berjalan turun temurun sejak masa kekhilafahan Uthmaniyyah.

"Dahulu, sewaktu leluhur kami menakluk wilayah Anatolia (Turki sekarang) yang saat itu menjadi jantung imperium Byzantium, mereka menjadikan pedang sebagai senjata mereka. Keadaan perang dan penaklukan menjadi penghias hari-hari, hingga berkhutbahpun dengan membawa pedang," kata Mutlu.

Apakah ini tidak termasuk ke dalam sebuah bid'ah yang sesat?


Nabi Muhammad sendiri pernah melakukan hal ini. "Dalam sebuah hadith, diriwayatkan jika Nabi kita Muhammad pernah berkhutbah sambil menggenggam pedang," kata Mutlu.

Diterangkannya, masjid Suleyman Paca adalah masjid yang pertama kali didirikan di daratan tanah Eropa-Byzantium (mengecualikan Andalusia) sejurust setelah ditaklukannya.

Canakkale sendiri termasuk ke dalam Turki wilayah Eropah. Di tempat ini banyak teriwayatkan lagenda-lagenda dan epik-epik maha dahsyat, salah satunya adalah epik Ksatria Troy yang kini monumen kuda raksasanya diabadikan di wilayah Canakkale dan juga hikayat sultan-sultan Utsmani.

Ada berani ke Khatib di Malaysia lakukan seperti di Turki?

Dermalah seikhlas hati:

Iklan Blog Lain

Penaja 2:

Nasihat !

Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang kita tak tahu

Semakin banyak yang kita tak tahu, maka semakin
bodohlah kita

Tak percaya jugok?

Tentang Penulis

Mahasiswa di Universiti Islam Antarabangsa Petaling Jaya. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama dan isu politik. Selagi ianya dikira sebagai fakta yang kukuh, saya akan menerimanya dengan hati terbuka. Sebelum baca, saya nak ingatkan, kalau rasa tak betul, betulkan.. jgn hanya kata tak betul, tapi tak bagitahu yang mana betul. takut otakmu sendiri jd tak betul. sila jangan sentap
Blog ini ditulis oleh insan biasa yang mendapat sumber daripada buku2 ilmiah, ensiklopedia, dan internet. Penulis blog ini juga menambah unsur2 humor supaya pembaca tidak bosan hanya membaca fakta sahaja. Ini bukan buku teks SPM, ini bukan ensiklopedia Britannica tapi ini blog...blog PetikanBuku !

Subscribe PetikanBuku!

Related Posts with Thumbnails