PetikanBuku: Buku Mampu Mengubah Dunia

Bagi Allah, dunia ini tidak bernilai lebih dari sayap nyamuk. Jika Allah menyamakan dunia ini senilai dengan sayap nyamuk, nescaya orang kafir tidak dapat minum seteguk air pun. (Hadis Nabi) Jadi, di manakah kedudukan kita jika lebih rendah berbanding sayap nyamuk? Di mana kedudukan anda?

Penaja 1:

Kiraan Pelawat

Penaja 3:

Pengikut Setia

Pokok Berbunga Tanpa Batang, Tanpa Daun

Tiada batang, tiada daun, hanya bunga


CUCU Mohd. Ali, Harun Abdullah menunjukkan bunga pelik yang ditemui di Kampung
Sungai Telor, Kota Tinggi semalam.

PELIK. Seorang warga emas mengalami pengalaman pelik apabila berpeluang melihat sekuntum bunga besar yang dianggapnya aneh kerana tumbuh tanpa batang dan daun.

"Pokok sebesar kuali ini tiba-tiba ditemui tumbuh dan kembang di tepi rumah saya baru-baru ini," kata Mohd. Ali Koyakutty, 68, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sungai Telor, Kota Tinggi semalam.

Menurutnya, pada mulanya dia menyangka ia merupakan pokok keladi berdasarkan pada rupa tangkai yang keluar dari tanah berserta kelopak bunga berbentuk kon atau ia bunga tulip berwarna hijau kekuningan.

Bagaimanapun, tambahnya, selang seminggu selepas itu, beliau mendapati bunga yang berbau busuk itu semakin membesar di atas tanah sehinggalah kelopaknya mula mekar pada minggu kedua.

Bentuk isi di dalamnya seperti kobis bunga berwarna merah hati.

-Berita KOSMO-

-----------
Alahai...bukannya bunga pelik sangat pun.

Bunga ini namanya Titan Arum ataupun The Corpse Flower.
Walaupun bunga ni pelik di sini,tapi bagi saya tidak pelik pun di mata dunia, tambahan lagi bunga ni memang jarang tumbuh di Malaysia.

Bunga di atas tu tidak tumbuh habis dan tidak menjadi (terbantut)
Jikalau bunga tu mengembang habis, beginilah bentuknya:
Bunga ini banyak tumbuh di Sumatra, Indonesia. Tak pelik kalau tumbuh di Malaysia

Iklan Blog Lain

Penaja 2:

Nasihat !

Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang kita tak tahu

Semakin banyak yang kita tak tahu, maka semakin
bodohlah kita

Tak percaya jugok?

Tentang Penulis

Mahasiswa di Universiti Islam Antarabangsa Petaling Jaya. Berusia 20 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama dan isu politik. Selagi ianya dikira sebagai fakta yang kukuh, saya akan menerimanya dengan hati terbuka. Sebelum baca, saya nak ingatkan, kalau rasa tak betul, betulkan.. jgn hanya kata tak betul, tapi tak bagitahu yang mana betul. takut otakmu sendiri jd tak betul. sila jangan sentap
Blog ini ditulis oleh insan biasa yang mendapat sumber daripada buku2 ilmiah, ensiklopedia, dan internet. Penulis blog ini juga menambah unsur2 humor supaya pembaca tidak bosan hanya membaca fakta sahaja. Ini bukan buku teks SPM, ini bukan ensiklopedia Britannica tapi ini blog...blog PetikanBuku !

Subscribe PetikanBuku!

Arkib Blog

Related Posts with Thumbnails