Dengan Buku, Luaskan Mindamu

Rasulullah pernah berkata: "Manusia itu diumpamakan seperti unta. Daripada 100 ekor unta, belum tentu ada seekor yang dapat dijadikan tunggangan". Tidak ada yang lebih baik dari 1000 perkara, melainkan manusia. Biar pun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia jangan pernah padamkan.

1.

Kiraan Pelawat

Blog Followers

3.

Pokok Berbunga Tanpa Batang, Tanpa Daun

Tiada batang, tiada daun, hanya bunga


CUCU Mohd. Ali, Harun Abdullah menunjukkan bunga pelik yang ditemui di Kampung
Sungai Telor, Kota Tinggi semalam.

PELIK. Seorang warga emas mengalami pengalaman pelik apabila berpeluang melihat sekuntum bunga besar yang dianggapnya aneh kerana tumbuh tanpa batang dan daun.

"Pokok sebesar kuali ini tiba-tiba ditemui tumbuh dan kembang di tepi rumah saya baru-baru ini," kata Mohd. Ali Koyakutty, 68, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sungai Telor, Kota Tinggi semalam.

Menurutnya, pada mulanya dia menyangka ia merupakan pokok keladi berdasarkan pada rupa tangkai yang keluar dari tanah berserta kelopak bunga berbentuk kon atau ia bunga tulip berwarna hijau kekuningan.

Bagaimanapun, tambahnya, selang seminggu selepas itu, beliau mendapati bunga yang berbau busuk itu semakin membesar di atas tanah sehinggalah kelopaknya mula mekar pada minggu kedua.

Bentuk isi di dalamnya seperti kobis bunga berwarna merah hati.

-Berita KOSMO-

-----------
Alahai...bukannya bunga pelik sangat pun.

Bunga ini namanya Titan Arum ataupun The Corpse Flower.
Walaupun bunga ni pelik di sini,tapi bagi saya tidak pelik pun di mata dunia, tambahan lagi bunga ni memang jarang tumbuh di Malaysia.

Bunga di atas tu tidak tumbuh habis dan tidak menjadi (terbantut)
Jikalau bunga tu mengembang habis, beginilah bentuknya:
Bunga ini banyak tumbuh di Sumatra, Indonesia. Tak pelik kalau tumbuh di Malaysia

Tentang Penulis

My photo
Mahasiswa undang-undang tahun ketiga di Universiti Islam Antarabangsa (IIUM) Gombak. Berusia 22 tahun, amat berminat dengan sejarah, isu agama, isu fiqh dan hal berkaitan sejarah! Tiada yang lebih bermanfaat, lebih baik berbanding ilmu yang bermanfaat.

Arkib Blog

Related Posts with Thumbnails